donderdag 31 mei 2007

Roken zit in de genen

Is je goede voornemen om nu eindelijk eens te stoppen met roken voor de zoveelste keer mislukt? Grote kans dat het gen CYP2A6 in jouw lichaam iets te goed werkt.

Volgens de onderzoekers is het gen CYP2A6 de veroorzaker van de verslaving. CYP2A6 is verantwoordelijk voor de productie van een enzym dat voornamelijk in de lever actief is en zorgt voor de afbraak van nicotine. Als het gen niet goed werkt, wordt nicotine minder snel afgebroken en ontstaat er minder snel de behoefte om een nieuwe sigaret op te steken. Als het gen juist wel goed werkt, raak je dus sneller verslaafd.

Volgens de onderzoekers kunnen artsen die rokers willen helpen om van hun verslaving af te komen, baat hebben bij de resultaten van de studies. Ze zouden bijvoorbeeld de hoeveelheid nicotinepleisters kunnen bijstellen.Mensen bij wie de nicotine snel wordt vernietigd door het gen, blijken meer nicotinepleisters nodig te hebben om hun behoefte aan een rokertje te doen afnemen.

Onderzoekers in Gent een test hebben ontwikkeld, waarmee het eiwit dat een rokerslong kan veroorzaken, gemakkelijker kan worden opgespoord. De test speurt de eiwitten op in slijm dat is opgehoest uit de luchtwegen. Zo kan de aanwezigheid ervan al worden aangetoond voordat de patiƫnt klachten begint te krijgen. Ook de ontwikkeling van een therapie kan hierdoor mogelijk worden versneld.

Door J. Ploeger, van: http://www.medicity.nl/showthread.php?t=608

Geen opmerkingen: